¨
Swami Mahéšvarananda logo www.mystickajoga.cz
Translation:
2. prosince 2023
Naposledy o aikido.
Jednou jsem šel jako obvykle za almužnou jako poustevník Slovenského ráje na náměstí ve Spišské Nové Vsi, když tu na mne verbálně zaútočila skupina trestanců pravděpodobně právě propuštěných z vězení. Zcela jsem znejistěl při tom ataku. Proto jsem přemýšlel jak takovouto situaci řešit jako mnich a poustevník. Když tu mi přišlo vnuknutí abych se zajímal o filozofii neútočného mírového bojového umění Síly Lásky zvané aikido čili Vesmírné Harmonie, jak o aikidu učil ve 20. století v Japonsku jeho legendární zakladatel Morihei Ueshiba. Přišlo mi pochopení, že nejdůležitější filozofickou myšlenkou aikida je odrazit protivníka či nepřítele, ale nezranit ho. Proto jsem na skálu své jeskynní poustevny ve Slovenském ráji namaloval kaligrafii aikido na památku tohoto svého prozření.

Kaligrafie aikido na skále Slovenský ráj 2002

Od té doby jsem nad aikido stále vážně přemýšlel a přál jsem si ho cvičit, ale dlouho jsem nemohl, protože jsem žil mimo civilizaci v lese. Až 20 let po této události jsem se usadil v Brně a tu mi přišly velmi silné duchovní pokyny abych se zkusil přihlásit do oddílu aikida pana Doc. PhDr. Zdenko Reguliho, který je držitelem 6 danu aikido, též danu v judo a dalších bojových uměních. Proto jsem na přelomu let 2022 až 2023 půl roku aktivně studoval aikido pod jeho vedením.

Svámí Gyaneshwarpuri v kimonu aikido 2022

Byl jsem tím sice uspokojen po technické stránce, ale zklamán po duchovní stránce, neboť aikido bylo prezentováno jen jako v podstatě sportovní umění, i když na vynikající úrovni avšak zcela bez filozofického rozměru, který do něj vložil jeho zakladatel Mistr Ueshiba. Proto jsem se definitivně rozhodl dál nepřicházet na tréninky aikida pod vedením Zdenko Reguliho. Přesto jsem zmoudřel díky aikido. Získal jsem sebevědomí po bojové stránce, i když jsem vůbec nepáskoval a používal jsem jen obyčejný bílý pás na stahování svého kimona. Všechny aikidisty mám v úctě a objímám je v srdci. Určitě jsou na duchovní cestě přímo úměrně svému stavu vědomí. Aikido tam určitě vede stejně jako jóga. Přesto vážnějším zájemcům o duchovní cestu dnes už nedoporučuji realizovat jakékoli bojové umění, ale věnovat veškerou svoji energii jenom Józe v denním životě Paramhanse svámího Mahéšvaránandy. Nedoporučuji ani tai-chi, gigong a ostatní čínská zdravotní a meditační umění, i když i ony na duchovní cestě vedou a pomáhají. Já jsem se však se všemi bojovými uměními rozešel po zkušenostech s judo, karate, kung fu a aikido, které jsem studoval dohromady několik let jako amatér. Nejsem tedy bojovník jakéhokoli bojového umění. Přesto vnitřně bojovník jsem, ale to pochopí jen duchovně prozřelí lidé z mé poněkud složité životní filozofie hinduistického mnicha a poustevníka v jedné osobě svámího Gyaneshwarpuri. Nedoporučuji vám se zdržovat na Cestě jógy žádnými bojovými uměními. Vše co jsem kdy hledal mi dala jóga Paramhanse svámího Mahéšvaránandy a vůbec ne žádná jiná jiná neatorizovaná jóga jakých dneska je, i když i na těchto jiných jógách nepochybně něco pozotivního především po zdravotní stránce musí být a je. Ale já jsem od jakživa hledal Poznání a Moudrost, proto jsem zakotvil v Józe v denním životě. Dnes anabázi s aikido upomíná jen bílé kimono zavěšené v šatníku a též velká kaligrafie aikido zavěšená vlevo od mého hinduistického oltáře. Něco na aikido pořád může být. Proto aikido neodsuzuji, ani již neprosazuji, ale protože Ueshiba byl osvícený světec tak ho doporučuji následovat. V příštím životě se však možná zrodíte v Japonsku abyste ho mohli více studovat. To já jsem nechtěl riskovat, neboť příští inkarnaci plánuji realizovat jen v severní Indii v podhůří Himaláje.

Svámí Gyaneshwarpuri



© Indický Mistr jógy Paramhans Swamí Mahéšvarananda za Nirgunou
a Jeho oddaný žák hinduistický a jógový mnich v České republice © Swami Gyaneshwarpuri.


ZPĚT